Najjednostavnije
moguće varivo od sočiva koje jako volim i često spremam. Odlično ide uz salate
sa belim sirom (šopska, ili od pečenih cepkanih paprika). A može i sa
kobasicama od „Rusmira“. Ili klot, sa domaćim hlebom.
Sastojci:
- 300-350 gr zelenog sočiva
- 5-6 čenova belog luka
- 1 manji praziluk
- 1 čaša paradajez soka ( Tomatino ili sl.)
- 1šoljica za crnu kafu( ona mala, starinska) maslinovog ulja
- so, biljni začin, 2-3 lista lovora, biber
Priprema:
Zeleno sočivo operite
u cediljci, nalijte vodu u šerpu, pustite da proključa pa ponovo procedite i isperite. Nalijte novu vodu do
nivoa oko 2-3 prsta iznad sočiva.
U šerpu odmah dodajte
praziluk seckan na kolutove, cele čenove belog luka, paradajez sok, maslinovo
ulje i začine. Pustite da provri, pa poklopite i smanjite vatru, da kuva oko 40 minuta, dok sočivo ne
omekša.
Bas sam pre neki dan htela da pravim jako slično varivo, ali sam na kraju odustala. Fino, fino...
ReplyDelete