Wednesday, March 27, 2013

Jednostavno varivo od zelenog sočiva

Najjednostavnije moguće varivo od sočiva koje jako volim i često spremam. Odlično ide uz salate sa belim sirom (šopska, ili od pečenih cepkanih paprika). A može i sa kobasicama od „Rusmira“. Ili klot, sa domaćim hlebom.

Sastojci:
  • 300-350 gr zelenog  sočiva
  • 5-6 čenova belog luka
  • 1 manji praziluk
  • 1 čaša paradajez soka ( Tomatino ili sl.)
  • 1šoljica za crnu kafu( ona mala, starinska) maslinovog ulja
  • so, biljni začin, 2-3 lista lovora, biber
Priprema:

Zeleno sočivo operite u cediljci, nalijte vodu u šerpu, pustite da proključa pa ponovo procedite i isperite. Nalijte novu vodu  do nivoa oko 2-3 prsta iznad sočiva.

U šerpu odmah dodajte praziluk seckan na kolutove, cele čenove belog luka, paradajez sok, maslinovo ulje i začine. Pustite da provri, pa poklopite i smanjite  vatru, da kuva oko 40 minuta, dok sočivo ne omekša.



1 comment:

  1. Bas sam pre neki dan htela da pravim jako slično varivo, ali sam na kraju odustala. Fino, fino...

    ReplyDelete