Kombinacija mesa i
priloga, iliti glavno jelo koje pravim obično vikendom, kada usput moram
istovremeno da završim bar još desetak poslića ( tzv Brama sindrom kod zaposlene žene...znate
Brama je ono Hindu božanstvo koje ima četiri ruke i četiri lica
okrenuta na četiri starne sveta ...mada, i te četiri su često
malo...). Zanimljiv način pripreme spanaća.
Sastojci za šnicle:
4 veće juneće šnicle
5 većih čenova belog
luka
so, biber, brašno,
voda, belo vino
Priprema šnicli:
Šnicle izvadite iz
frižidera pola sata pre pripreme, dobro ih izlupajte, posolite, pobiberite. Neka
malo odstoje, pa ih uvaljajte u brašno i kratko propržite sa obe strane.
Izvadite ih i ostavite sa strane.
U šerpi vrlo kratko propržite seckani beli luk, vratite
šnicle i odmah nalijte sa mešavinom jednakih delova vode belog vina, tek da ogreznu.
Poklopite i krčkajte
na veoma tihoj tihoj vatri sat i po,
dva. ( na skali od 1-9, uključim na 2 ). Povremeno protresite šerpu .
Sastojci za birjan:
500 gr spanaća
50 gr pirinča
100 ml vode
50 ml maslinovog ulja
so, beli luk, može i
u prahu
Postupak:
Spanać očistite, dobro
operite, procedite, iseckajte na trake. Pola količine stavite u posudu u
kojoj će se peći. Posolite, dodajte beli luk.
Pospite sa pirinčem koji je pre toga odstojao
dvadesetak minuta preliven ključalom vodom.
Prekrijte preostalom količinom spanaća, pa
opet začinite.
Prelijte vodom i
uljem.
Pecite na 180 C oko
30 -35 minuta, dok pirinač ne bude gotov. U toku pečenja dva puta izmešajte
velikom kašikom, odozdo na gore, uz proveru da li treba dodati još malo
tečnosti. Stavlja se u već zagrejanu rernu.
Spanać sa pirinčem nisam probala,obavezno ide na listu za neki ručkić
ReplyDeleteProbaj, jako je jednostavno, pa javi utiske!
DeleteBirjan je isporban danas, super jeee, jednostavan za pripremu, hvala :)
ReplyDeleteDrago mi je da ti se svideo. Da, bas je jednostavan, i mene je to privuklo.
Delete