Ovo je jedan od onih kolača "za svaki dan". Sasvim
jednostavan, ali ukusom i sočnošću vas tako prijatno iznenadi da se odmah zaljubite. Svakako, ovo je jedan od boljih kolača sa jabukama koji sam probala. Nikako ne zamenjujte dark
muscovado nekom drugom vrstom šećera, mislim da mu upravo on daje posebnost.
Sastojci:
- 3-4 jabuke (preporučujem granny smit)
- sok od pola limuna
- 25 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 125 gr maslaca
- 125 gr dark muscovado šećera
- 3 jaja
- 100 gr listića badema
- 180 gr brašna
- pola kesice praška za pecivo
- malo soli
Postupak:
Jabuke ogulite, očistite od semenki i isecite na listiće, pa ih pospite sa sokom
od limuna i 25 gr šećera i izmešajte. Ostavite sa strane.
Maslac i dark muscovado dobro umutite, da se razbiju
sve eventualne grudvice koje u ovom šećeru mogu da se stvore. Po potrebi
grudvice prethodno usitnite rukom.
Dodajte zatim jedno po jedno jaje uz
mućenje. Umešajte brašno, 50 gr listića badema, so, prašak za pecivo i sve dobro
sjedinite mešajući varjačom.
Dodajte na kraju jabuke i opet sjedinite.
Smesu izlijte u posudu prečnika 26-30 cm, obloženu
papirom za pečenje, poravnajte i pospite sa preostalih 50 gr listića badema.
Rernu zagrejte na 200 C, pa stavite kolač da se peče, i
tako jedno 15 minuta, a zatim smanjite na 180 C i pecite još 30-ak minuta.
Izvadite iz rerne i kad se malo prohladi, nakon
desetak minuta, izvadite da se do kraja ohladi van pleha.
Super izgleda, ovi bi se dalo i kao muffini napraviti.
ReplyDeletePa, moglo bi, samo da se onda sitnije seckaju jabuke, ovako je malo kabast.
Delete