Saturday, March 23, 2013

Slatke pogačice


Sladak doručak, ili odlična užina za decu.  Ništa nije tako fino kao sveže domaće pecivo.

Sastojci:
  • 500 gr brašna
  • 1 suvi kvasac
  • 50 gr šećera
  • 250 ml toplog mleka
  • 125 gr maslaca
  • naribana korica 1 limuna
  • 2 jaja
  • 0,5 kašičice soli
  • 1 kašičica mlevenog kardamoma
  • 200 gr suvih brusnica ( ili kao ja ovaj put 100 gr suvih brusnica, 100 gr suvog grožđa, a može i drugo suvo voće)
  • 2 kašičice kandirane narandžine korice( ili limunove), seckane u kockice
Za premaz:

1 žumance sa par kapi slatkog mleka

Priprema:

Izmešajte prosejano brašno sa suvim kvascem, šećerom, solju,naribanom limunovom koricom, kardamomom, pa dodajte jako omekšali maslac, jaja i toplo mleko i zamesite testo. Na kraju, kada je umešeno dodati  suve brusnice i grožđe i kandiranu pomorandžinu koru i sjedinite testo.


Ostavite pokriveno, na toplom mestu oko sat vremena, da naraste.

Premesite i podelite na 16 jednakih kuglica , prebacite na pleh obložen papirom za pečenje i pokrijte krpom ili prijanjajućom folijom i neka na toplom narastaju još oko pola sata.


Premažite žumancetom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 C,da se peku. Gotove su za 20-ak minuta. Ne smeju previše da potamne, već da dobiju zlatno žutu boju.




7 comments:

  1. Divne su, izgledaju tako mekano :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tek ispecene su stvarno fantasticne i meke, kao i sva peciva sa maslacem...

      Delete
  2. Mogu misliti kako samo mirišu te pogačice, mmmmm....
    Jel to neka specijalna ploča za testo? Vidim da dosta upotrebljavaš kardamom, u biošpajzu ga ima?

    ReplyDelete
  3. To je silikonska podloga za mesenje i razvijanje testa. Super stvar, nista se ne lepi, a i sto se higijene tice, mislim da je mnogo bolje.Neki koriste i kao podlogu za pecenje, umesto pek papira, Nije ploca, kako da ti objasnim,savitljivo je, moze da se urola. Davno sam uzela u Merkuru, moguce da ima tamo ili u Kiki, bilo je nekoliko dimenzija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...zaboravih za kardamom, ima ga u snabdevenijim biospajezima. Mora da se polomi mahunica i izvade semenkice, pa se one melju.

      Delete
    2. Super, nikad nebih rekla da je silikon, mnogo korisna stvar u kuhinji.

      Delete
    3. Jeste. Ja imam i silikonske modle za mafine, spasila sam se, ne podmazujes, ne lepi se i traje duze, ja ove teflonske brzo izgrebem, pocnu da se lepe i mogu da ih bacim..

      Delete