Mnogo
volim susam. Guram ga svuda, i u slatko i u slano.
Ovo
je jednostavan način da dobijete nešto jako
ukusno i jako zdravo. Susam je poznat kao odličan izvor gvožđa i kalcijuma. I on, i njegovo ulje korisni su za sve one koji imaju problem sa visokim pritiskom i holesterolom.
Možete uzimati ujutru po kašičicu uz čašu hladne vode ili kao namaz.
Možete uzimati ujutru po kašičicu uz čašu hladne vode ili kao namaz.
Gustina
zavisi od gustine meda i količine ulja, pa prilagodite svom ukusu. Moj je
gušći. Preporučujem vrste meda nenametljivog ukusa...možda bagremov.
Sastojci:
- 200 gr meda
- 100 gr susama
- 2 kašike svetlog susamovog ulja
Priprema:
U
tiganju na umerenoj vatri malo prepecite susam, tek da požutii malo. Ostavite da
se ohladi, pa usitnite u prah u blenderu uz dodatak susamovog ulja.
Uspite
med i dobro umešajte da se ravnomerno sjedini. Nek odstoji preko noći, ili bar
nekoliko sati, da se ukusi fino prožmu.
E ovo je fenomenalno i obavezno moram napraviti! Hvala na receptu :)
ReplyDeleteNema na cemu! Ko voli, moze na ovu kolicinu sastojaka dodati jednu kafenu kasicicu kakaoa. Daje malo cokoladast ukus, i povecava dodatno kolicinu gvozdja u ovom zdravom namazu.
DeleteEvo ga (https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/5378_571930972831401_278236749_n.jpg). Hvala na predivnom receptu, često ćemo ga praviti :)
DeleteJao, preslatka slikica, bas mi je drago da ti se dopao namaz. Hih, sad sam bas ponosan bloger pocetnik
DeleteJako zanimljivo, nisam vidjela ranije. Mora li ulje ili moze i bez?
ReplyDeleteDivno izgleda u ovoj teglici :)
Hvala Gordana. Moze i bez ulja, ono je tu pre svega da poboljsa teksturu, da ucini masu mazivijom. Mozda malo smanjiti kolicinu susama i izabrati tecniji med... Mada, i ove mere su stvar ukusa, moze se to po svojoj volji prilagoditi.
Deleteja to sebi svaki dan pravim. ali, kako ulje u tegli sezama ispliva na vrh, to sve dobro izmiješam i to mi je to. to mi je najbolji izvor kalcija za ove moje slabašne kosti.
ReplyDeleteNece ulje da ispliva kad ima meda, bar meni ne. Ili vi stavite vise. Da odlicno je ya kosti zbog kalcijuma.
DeleteHvala za recept, a jel mora da se proprzi susam? Mislim, da li bi valjalo sacuvati prirodno, izblendati sveze?
ReplyDeleteMilanka, nisam probala da ne pecemm susam, hm,nemam iskustva sa svezim, mozda neko ko je probao ostavi odgovor. Uvek je malo zapecen, i na peciva kad ga stavljamo.Ne verujem da to moze da skodi.
DeleteJa npr. svež susam sameljem sa bundevom,lanom, i jos nekom semenkom kao dodatak na hleb ili neku kašu, (otkako sam otkrila Georgija Nazarova), pa gde god može gledam da to bude u prirodnom obliku, naravno i ja stavim na hleb i peciva i tako se peče.
DeleteJa isto tako meljem semenke u blenderu, pa ubacim u testo za hleb, i to dosta stavljam, npr na 800 gr brašna, 100gr semenki ubacim. Bude i jako ukusno, da ne pričam koliko je zdravo.
DeleteMmm, zdravo i ukusno...kaloricno jeste, ali zato se konzumira u malim kolicinama ;-)
ReplyDeletemeni se ova kombinacija ukusa jako dopada, ja mesham taan i med. ali i ovo je dobra ideja, sa mlevenim susamom, probachu da napravim ovaj namaz. hvala.
ReplyDeleteZnam i za tu varijantu sa taanom ili tahinijem i medom, verovatno cu probati uskoro...
Delete