Saturday, August 31, 2013

Čorba od cvekle sa grčkim jogurtom i vlascem


Interesantan način da pojedete nešto jako zdravo i osvežavajuće. Boja je neverovatna, prava radost u tanjiru.

Sastojci:
  • 6 srednjih cvekli ( oko 700 gr)
  • 500 ml pilećeg bujona (može i kocka, ako baš mora..za pravi odličan recept imate ovde...)
  • 30 ml soka od limuna ( to je otprilike pola limuna)
  • 2-3 kašike sitno seckanog svežeg vlasca ( može i suvi)
  • 75 ml grčkog jogurta ( pola pakovanja „Dukatosa“ )
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • so, biber
Postupak:
Cveklu operite, ne ljuštite je, stavite u šerpu i nalijte vodu da je prekrije. Od kada proključa kuvajte je oko sat vremena, dok ne omekša. Što je mlađa, manje vremena treba. Kada je gotova odlijte vodu i ostavite cveklu da se prohladi, a onda joj ogulite koru, isecite krajeve, pa je iseckajte na komadiće i smestite u blender.
Dodajte sok od limuna, grčki jogurt, pavlaku za kuvanje,so i biber. Izblendajte je u finu kašu.
U šerpu nalijte bujon, neka lagano vri, dodajte masu iz blendera, dobro izmešajte, neka samo baci ključ. Dodajte naseckan vlasac, poklopite i ostavite sa strane par minuta.
Ako je pregusta, dodajte još malo bujona, i dodajte začine po svom ukusu ako je potrebno.
Može se jesti i hladna.





8 comments:

  1. Ja sam corbu od cvekle samo jednom pravila i to Jovanu kad je bio beba, ni njemu ni meni se nije svidelo, bio je to neki bebi kuvar, bas me zainteresovao tvoj recept... uh biljke su mi se osusile letos dok me nije bilo, bas sam se rastuzila kad sam ih videla bezivotne ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se ova dopala, nema onaj zemljani ukus, valjda zbog limuna i ostalih sastojaka. Ne znam da li će ti Jovan jesti, nije to tip hrane koji se dopada baš maloj deci, Sofija je gledala, valjda je boja očarala, ali kad je čula cvekla, ni da proba. Mada ona nije merilo, trenutno ne jede ništa...što nije sladoled npr....

      Delete
    2. Probacu po tvom receptu, ma Jovan dosta da vidi corbu, ima da bega kilometar od nje, hehehe znaci i Sofija je mustra za klopu....

      Delete
    3. Probaj za početak da mu staviš kašiku, dve u pire...lakše prođe...

      Delete
  2. Nisam jos probala praviti corbu od cikle, ali me bas sad privukla. Krasno izgleda.

    ReplyDelete
  3. Oh, kakva boja! Obožavam cveklu i sviđa mi se sastav ove čorbice:) Biće na meniju, evo koliko ove jeseni!

    ReplyDelete
  4. :) Divna boja! Mislim da bi mi se dopala, ali moji ukucani se ne bi odvazili... :)

    ReplyDelete