Friday, March 1, 2013

Hleb od spelte




Ovaj hleb mi se izuzetno dopao. Jednostavan, blago slatkast, punog ukusa, mek, i ne gubi svežinu ni sledećeg dana. Obično se pri izradi peciva i hleba brašno od spelte meša sa pšeničnim ili drugim vrstama brašnima. Ovaj hleb je dokaz da isto nije neophodno da bi se dobio savršen rezultat.

Sastojci:

  • ·        500 gr integralnog  brašna od spelte( pir, krupnik, dinkel)
  • ·        250 ml tople  vode, po potrebi dodati još malo
  • ·        0,5 dl maslinovog ulja
  • ·        1 kašika meda
  • ·        1 kašičica soli
  • ·        1 kesica suvog kvasca( prati uputstvo sa kesice, što se tiče količine brašna u odnosu na količinu kvasca)
Postupak:

Sjedinite mešanjem brašno, so i  kvasac. Dodajte med, ulje i postepeno dolivajte toplu vodu pa umesitie mekše testo.



Ostavite da naraste oko sat vremena.


Premesite, prebacite u pleh za pečenje obložen papirom, zasecite unakrst malo dublje i ostavite još oko 40 minuta.


Pecite na 180C oko 40 minuta.

Uz njega možete poslužiti ovaj namaz od tunjevine.



4 comments:

  1. Odličan kruh, i ja se spremam kupiti pirovo brašno i napraviti kruh, probati ću u ovoj verziji bez mješanja sa drugim vrstama brašna.

    ReplyDelete
  2. Bas je lijep hljeb,pravim veceras ponovo:)

    ReplyDelete
  3. Hleb je izvrstan, potrosili smo ovseni tako je danas ovaj na redu.Pozdrav

    ReplyDelete